Adreça IP i Protocol IP

Perque tot funcioni i puguis enviar misatges a un altre ordindor hi han dos protocols: El IP, que potser que os sona, i el DNS.

Protocol IP

Primer de tot: Que es un protocol? Un protocol es un conjunt de regles i normes que si tots estan d'acord els permet comunicar-se sense problemes.

Que es un protocol IP

Un protocol IP, també anomenat adreça IP, es com una adreça d'una carta on fica on s'envia el missatge, o sigui, es la direccio del teu ordinador. Una IP (la IPv4)conté 32 bits que formen 1 numero cada 8 bits. Cada numero te un signuificat: El pais, la regió, la subxarxa i el dispositiu. Una IP pot ser aixi: 159.30.107.20 (es inventada aquesta IP).

També hi ha la IPv6, que es mes nova, que utilitza 128 bits, ja que le IPv4 es va começar a usar el 1980 i esta quedant obsolet. Els IPv6 utilitzen numeros i lletres (3GJ4 per exemple) en vuit grups de cuatre digits o lletres, que son 4 bits cada un. Una IPv6 pot ser: 3FFE:F200:0234:AB00:0123:4567:8901:ABCD (inventada també), per lo tant, te mes configuracions, en total 340 undecillions (10^66) de direccions uniques.

DNS

El Domain Name System o DNS (en català sistema de noms de domini) és un sistema de noms jeràrquic que funciona sobre una base de dades distribuïda. Permet que qualsevol sistema connectat a Internet o a una xarxa informàtica privada obtingui informació associada als noms de domini. En concret, l'ús més freqüent (tot i que no l'únic) és la traducció global dels noms de domini (com ara www.exemple.cat) a les adreces necessàries per al protocol IP. Això facilita molt l'ús d'aplicacions d'Internet, ja que evita que els usuaris hagin de memoritzar les adreces numèriques, i facilita el canvi d'adreces mantenint constant el nom de domini. El DNS ofereix un servei vital a Internet i sense ell la navegació seria molt complicada (per no dir impossible), ja que les xarxes treballen amb IP per realitzar tasques com l'adreçament o l'encaminament, mentre que per als humans és molt més senzill treballar amb noms, com els que posem als URL o a les adreces de correu electrònic. Si el servidor DNS que estas conectat no te l'IP d'una web ho va preguntant a altres servidors i si no el tenen ho pregunten a altres fins trobar el que la te. Quan la troben, el teu servidor guarda aquella IP i es per aixo que el primer cop que obres una web tarda mes. També estn organitzats en jerarquies i cada "territori" te un diferent domini, com .org, .com, .cat,....

DNS spoofing

Aquest tipus d'atac passa quan un hacker canvia la IP d'una web per una que envia l'usuari a una web maliciosa.

IP DNS Servidors